Nový poslanec za KDH v NR SR je z Prešova

02.05.2004 Celý región

Ako ocenenie významu Prešova vníma Stanislav Kahanec rozhodnutie Predsedníctva Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), ktoré ho vybralo za poslanca Národnej r...
Ako ocenenie významu Prešova vníma Stanislav Kahanec rozhodnutie Predsedníctva Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), ktoré ho vybralo za poslanca Národnej rady SR.

Už vo štvrtok 29. apríla by mal v slovenskom parlamente nahradiť Jána Figeľa odchádzajúceho za komisára Európskej komisie.
Kahanec v rozhovore 27. apríla povedal, že sa teší na prechod z komunálnej do celoslovenskej politiky. Nevie ešte v akom výbore bude pracovať. Rešpektuje \"nepísané pravidlo\" KDH a vzdal sa svojej súčasnej verejnej funkcie - zástupcu primátora Prešova. \"Keby som v nej aj zostal, nedošlo by k žiadnemu konfliktu záujmov, \" poznamenal. List o tomto svojom rozhodnutí napísal primátorovi Prešova a mestskému zastupiteľstvu. Primátor Milan Benč (SDĽ) bol v týchto dňoch na dovolenke a Kahanec ho ako jeho štatutárny zástupca zastupoval. Nemyslí si, že by bol problém so zvolením nového zástupcu primátora v prešovskom parlamente. Predpokladá, že na najbližšom zasadnutí poslanecký zbor zoberie na vedomie jeho vzdanie sa funkcie.
KDH v Prešove už dávnejšie nemalo svojho zástupcu v NR SR. V najnovšom volebnom období bol do parlamentu z postu predsedu Krajskej rady KDH v Prešove zvolený Jozef Šimko zo Stropkova. Kahanec na kandidátke KDH v parlamentných voľbách v roku 2002 získal toľko preferenčných hlasov, že sa dostal až na 14. miesto. V roku 2002 najprv ohlásil svoju kandidatúru do volieb primátora Prešova za KDH, neskôr sa jej vzdal v prospech nezávislého kandidáta Juraja Kopčáka.
Strojný inžinier Kahanec (nar. 1954) je členom KDH od roku 1993. V súčasnosti je druhé volebné obdobie predsedom okresného centra KDH v Prešove.

(jj)
 

Vyberte región